Her mevsim şartları ayak sağlığı üzerinde farklı belirtiler gösterebiliyor. Ayak sorunlarını minimum düzeyde yaşamak ve ayağı korumak için bu şartlara özel önlemlerin alınması gerekiyor. Özellikle ayak cildi, mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen faktörler arasında yer alıyor.
Söz konusu durum diyabetli bireyleri kapsadığında işler biraz daha özenli hale gelmek zorunda kalıyor. Öyle ki, diyabete bağlı ayakta gelişen birtakım komplikasyonlar ayağın kontrolünün ve ideal bakımının daha dikkat şekilde yapılmasını gerektiriyor.
Yaz aylarının diyabetli bireylere etkileri neler?
Diyabete bağlı ayakta hastalık boyutunda kabul edilmeyen bazı bulgular gözleniyor. Cilt kuruluğu, tırnakların kalınlaşması, döküntüleşme, hafif kızarma ve renk değişimleri, minör düzeydeki nasırlaşmalar, belirli aşamaya ulaşmış duru kayıpları, karıncalanmalar gibi belirtiler daha büyük ayak sorunlarının yaşanması konusunda risk taşıyabiliyor. Özellikle duyu kayıplarının (nöropati) eşlik ettiği durumlarda diyabetliler için yaz ayları oldukça önem arz ediyor.
Ayakta gelişen duyu sorunu, yazın tehlikeli kabul edilen ortamlardan çok rahat etkilenebiliyor. Fazla sıcağa maruz kalma, ısıya direncin düşük olmasıyla ciltte gelişen yaralanmalar sıklıkla karşılaşılan tablolar arasında yer alıyor.
Yaz aylarında tercih edilen açık ayakkabılar duyu kayıplarının eşlik ettiği ayaklarda ayağı yeterince koruyamıyor ve darbe, baskı ve temas noktalarına karşı uyaran sağlayamıyor. Ağrı faktörünün hemen hemen hiç yaşanmadığı bu durumda gözle ve elle kontrol son derece önem arz ediyor.
Diyabetli bireylerde ayak sağlığını yaz aylarında korumanın yolları neler?
- Ayağınızı elle ve gözle günlük olarak kontrol edin. Olası bulgular yönünden ayağını değerlendirin ve kısa sürede önlem alın.
- Yaza uygun ayakkabı tercihlerinizin konforunu zamana yayarak yapın. Tek seferde ve ilk kullanımda ayakkabının rahatsız edici yönlenlerini fark edemeyebilirsiniz.
- Gerektiğinde çoraptan vaz geçmeyin. Yaza özel çoraplar savunmasız kalan ayak sağlığınızı koruyabilir. Çorap tercihlerini özellikle kapalı ayakkabılarda yapın. Ev koşullarında ve sıcaklıkların sizin kontrolünüzde olduğu ortamlarda çorap kullanımlarınızı azaltabilirsiniz.
- Diyabete ayak cildiniz mevsim fark etmeksizin sürekli olarak kuruluk belirtisi gösterebilir. Ayağınızı nemlendirmeye devam edin ve besin kaybını cildinize dışarıdan sağlayın.
- Ayağınızın düzenli bakımını ihmal etmeyin. Size özel planlanmış bir bakım planı varsa bu plana sâdık kalın. Tek başınıza bakım ve kontrol sürecinizin takibini sağlayamıyorsanız yakınlarınızdan ve çevrenizden destek alın.
- Sizin kontrolünüz dışına çıkan ve diyabete bağlı gelişen yaralanma, burkulma, şişlik, kanama, morarma ve benzeri belirtiler söz konusu olduğunda size en yakın doktor ya da podolog desteğinde bulunun. Geç kalmayın.
Diyabette ayak sorunlarıyla mücade etmek bir taşın yokuş aşağı inmesi kadar hızlıdır; çözümü ise taşı yukarı çıkarmak kadar zor ve zaman alıcıdır. Önlem, en önemli yaklaşımdır.