Skip to content Skip to footer

Ayakta oje kullanımının etkileri nelerdir?

Oje Kullanımı

Ayak sağlığı, vücudun her alanında olduğu gibi bir ayrı bir özene ve periyodik bakımlara ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir ayak yapısını korumanın en temel yolu, ayağın belirli zamanlarda uygulanan bakımının ve kontrolünün yapılmasına dayanır. Bkz: İdeal Ayak Bakımı. Günümüzde el ve ayak sağlığını risk altına alan girişimlerden biri kozmetik girişimlerdir.

Güzellik ya da ‘güzel görüntü’ önemlidir. Lâkin “güzellik” terimi görecelidir ve tamamen bireyin neyden hoşlandığına bağlıdır. Söz konusu bu görecelilik olduğunda bir el ve ayak yapısının güzellik anlayışının kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini, güzellik uzmanlarınca uygulanan girişimlerin çeşitlilik sunabildiğini söyleyebiliriz. Oysa ‘sağlıklı’ bir ayak yapısı çeşitlilik barındırmaz. Bunu biraz açıklayalım.

Ayak tırnaklarını baz aldığımızda her tırnağın doğal haliyle belirli bir kalınlığı, rengi, esnekliği ve bulunur. Bu doğal yapının dışında gelişmiş her belirti ayak sorunlarının bulgusu ya da habercisi olarak yorumlanır. Bu tip bulgular her zaman hastalık niteliği taşımasa da ortaya çıkmalarına neden olabilecek hem iç hem de dış faktörler olabilir. İç faktörler vücudun genelinde de etki gösterebilen sistemik rahatsızlıklar, vitamin eksiklikleri, hormonel bozukluklar gibi sorunları kapsar. Dış faktörlere ise darbe, sürtünme, terleme ve oje gibi kimsayalların kullanımı örnek verilerebilir.

Oje kullanımının etkileri

Oje kullanımı ayak tırnaklarına uygulandığında bazı doğal ve işlemesi gereken süreçlerin aksamasına neden olabilmektedir. Sürekli oje ve benzeri kimyasallara maruz kalan tırnak yapılarında en sık rastlanan belirti tırnağın doğal rengini değişmesidir. Genelde sarımtırak bir hal alan bu durum uzun süre tırnak üzerinde etki gösterebilir ve bireyi görüntüden kaynaklı daha çok oje kullanımına itebilir. Bir başka belirti ise tırnakta “onycholyse” olarak adlandırılan tırnak boşalması durumunun ortaya çıkmasıdır. Bu belirti halk arasında “tırnağın ayrılması” şeklinde de yorumlanabilir. Ayrılma durumu çoğu zaman darbe ve doğrudan tırnağın baskılanmasıyla gerçekleşebilirken sürekli oje ve kimyasal kullanan bireylerde de zamanla gözlenebilir. Oje kullanıımı, tırnak üzerindeki doğal besmenin önüne geçerek tırnak yapısını zayıflatır ve zamanla güçsüzleşerek tırnağın beslendiği tırnak yatağından bölgesel olarak ayrılmasına sebebiyet verebilir.

Oje ve kimyasallar kimi zaman tırnak yapısının esneklik kaybına neden olabilir. Tırnak her ne kadar sert görünümlü olsa da doğal yapısı kendisini savunabileceği oranda bir esneklik içerir. Bu esnekliğin kaybı tırnakta kırılmaların, çatlamaların oluşması gibi yaygın sorunları ortaya koyabilmektedir.

Ayak tırnaklarının oje kullanımıyla sorunlu hale gelmesi için sadece 15 dakika yeterlidir.

Ojenin kullanılması kadar ojenin çıkartılması için kullanılan aseton ve benzeri solüsyonlar tırnağın yapısına zarar veren uygulamalardır. Bu noktada işlemi uygulamak kadar işlemi sonlandırma sürecinin de tırnak yapısı üzerinde süreğen bir dezavantajı bulunmaktadır. Özellikle kalıcı oje gibi tırnağın doğal yapısını yok sayan tüm girişimler ayak sorunlarının gelişmesi konusunda kaçınılmaz sonuçlar oluşturabilmektedir.

Ne öneriyoruz?

Oje kullanımı söz konusu olduğunda atılması gereken doğru adımları sıralayacak olursak:

  • Oje kullanımı sıfıra indirilmelidir — Uygulanmasıyla birlikte tırnak sağlığına kısa süreli bile olsa ciddi sorunlar yaratabilen bu girişim tercih edilmemelidir. Gerçek güzellik ayağın en sağlıklı görüntüsüdür.
  • Oje kullanımından vazgeçilemiyorsa en kullanımla tercih edilmelidir — Özel günler, davetler ve etkinlikler gibi dönemlerde olmazsa olmaz bir durum ise oje kullanımı en kısa kullanımla tercih edilebilir. Fakat oje kullanımını günlük rutin haline getirmek büyük riskler taşır. Zamana yayılan ve uzun süreli etkinlikler de bu durumun içerisinde yer alır.
  • Kapalı ayakkabı dönemlerinde tercih edilmemelidir — Oje daha çok görselliğin sunulabileceği yaz ve açık ayakkabı dönemlerinde sıklıkla tercih edilse de kimi bireylerin kış gibi kapalı ayakkabı kullanılan aylarda da kullanımı söz konusudur. Oje, tırnak yapısının oksijenlenmesini doğrudan keser ve tırnağı sorunlu hale getirir. Bu duruma ek olarak kapalı ayakkabı kullanılmıyla tırnağın dışında ayağın bile oksjenlenmesini engelleyen faktörler göz önüne alındığında tırnağın sorun yaşama durumuna kesin gözle bakılabilir. Kapalı ayakkabılarla oje kullanımı kesin olarak uygulanmamalıdır.
  • Sorunu en hafife indirmek hedeflenebilir — Oje kullanımı söz konusu olduğunda ojenin tırnak yapısına doğrudan temasını önleyebilecek bazı girişimler tercih edilebilir. Oje uygulanmadan önce tırnak üzerine uygulanan ve bariyer görevi gören yapıştırı losyonlar ojenin doğrudan zararlı etkilerinin en aza indirebilir.
  • Solüsyonlardan destek alın — Oje kullanımı sonrası tırnak yapısının doğal kayıplarını tamamlamak hedefiyle besleyici solüsyonlar tırnağa uygulanabilir. Bunlar ilaç niteliği taşımayan, podolog kontrolünde planlanan ve düzenli kullanım gerektiren yaklaşımlardır. Bu durumdaki ilişkiyi biz “Döverim de severim de.” şeklinde yorumluyoruz.

Ojenin bir güzellik girişimi olmadığı, gerçek güzelliğin vücudun en doğal hallerinde saklı olduğu bilincinde olmanız dileğiyle. 🌸

Lewis® Ayak Bakımı’nda oje kullanımı ve oluşturduğu sorunlarla ilgili destek alabilirsiniz. Randevu için ilgili sayfamıza göz atabilir ya da 0 (216) 390 99 12 numaralı hattan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yorum yap