Skip to content Skip to footer

Obezitenin ayak sağlığına etkileri nelerdir?

Obezite ve ayak sağlığı

Ayak sorunlarının nedenleri sıralandığında birçok faktörü göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Bilinen ayak sorunlarının birçoğu yanlış tırnak kesimi ve ayakkabı seçimi, darbe, terleme, hijyen eksikliği gibi temel nedenlerle meydana geliyor olsa da obezite gibi yaygın durumların da birtakım ayak sorunlarına zemin oluşturabildiği bir gerçektir.

Obezitenin ayak üzerindeki etkileri

Vücudumuzun doğal yapısı bir denge üzerine kuruludur ve bu denge korundukça tüm vücut fonksiyonları etkili şekilde işleyebilir. Kaza, sakatlık, yaralanma, uzuv kaybı, eklem ve kas rahatsızlıkları gibi tabloları bir kenara koyarsak vücudun doğal dengisini etkileyebilen en temel faktörlerden biri de kilo kaybı ya da alımıdır.

Kilo kaybı vücudun hareketlerinde zayıflık ve güçsüzlük oluşturabilir. Benzer şekilde fazla kilo (obezite) durumunda da hareket kısıtlılığı, baskılanma ve yorulmaların sıklığı gibi bazı tembellik belirtileri gözlenebilmektedir.

Ayak yapısı vücudun hareketi söz konusu olduğunda sıklıkla görev alan en önemli organıdır. Obezite gibi baskılanmanın fazla olduğu durumlarda ayağa binen yük artış gösterir, denge sorunlarının yaşanması olasıdır. Obezitenin neden olduğu bu tablo sadece denge ile sınırlı değildir. Çoğu zaman ayağa binen fazla yük miktarı ayağın fiziksel yapısı üzerinde de birtakım sorunları oluşturabilir. Örneğin aşırı kilo özellikle ayağın topuk bölgesinde kalınlaşmalara (nasır), metatars kısımlarında ve parmaklarda ağrılara sebebiyet verebilir.

Fazla kilonun ayak yapısını da etkilemesi bazı tırnak sorunları açısından da risklidir. Bunların en sık rastlanılanı tırnak batmasıdır. Batık tablosunda tırnak kesimi ve ayakkabı seçimleri doğru yapılsa dahi aşırı kilo nedeniyle ayak parmaklarında şişkinlik ve eklem zorlukları gözlenebilir. Bu, tırnakların korunamamasıyla sonuçlanır.

Obezite, vücudun sistemik sorunlarının ortaya çıkması konusunda da rol alabilir. Diyabet, damar hastalıkları, kas ve iskelet sorunları gibi yaygın problemlerin obeziyle birlikte görülme sıklığı artış gösterebilir. Tüm bu durumlar, ayak sorunlarının gelişimiyle doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla obezitenin ayak sorunlarını hem doğrudan hem de dolaylı yollarla etkileyebildiğini söyleyebiliriz.

Obezite ve ayak sağlığı

Obezitede ayak sağlığını koruma adımları

Obezite nedeniyle gelişen bazı sorunlarının önüne geçmek ev şartlarında güç olabilir. Keza vücudun denge ve yük dağılımı bozukluğunu önlemenin en temel yolu uzman desteği almaktır. Bir podolog desteği ile ayağın yük analizi sağlanarak ayağa uygun off-loading girişimleri planlanabilir. Tabanlık gibi etkili yöntemler vücudun doğal dengesini sağlamada etkilidir. Bunun yanı sıra ayak cildi ve tırnaklarını etkileyen birçok ayak sorununu Podolojik Yaklaşımlar bünyesinde çözüme ulaştırmak mümkündür.

Bir yorum yap