Skip to content Skip to footer

Evde ideal ayak bakımı nasıl uygulanır?

ayak bakımı

Ayak sağlığını korumanın en temel yolu günlük ayak bakımı ve takibinin yapılmasında saklıdır. Olası ayak sorunlarının çözümü oldukça zahmetliyken ayak bakımı ile ayağı korunmak daha kolaydır.

Evde ayak bakımı nedir?

Evde ayak bakımı, ayağın temel ihtiyaçlarının giderildiği ve mutlaka günlük olarak uygulanması gereken temel sorumluluklardan biridir. Ayak bakımı, tırnak ve cilt müdahalesini esas alarak ayağın korunmasında etkilidir. Özellikle diyabetli ya da yaşlı bireylerde ayak bakımının önemi oldukça fazladır.

Ayak bakımı ev koşullarında nasıl yapılır?

Ayak bakımının evde uygulanması için klinik koşullardaki gibi özel donanımlara ihtiyaç yoktur. Doğru ebattaki bir tırnak makası, iyi bir nemlendirici, ciltte tahriş yaratmayan bir bezle bakımın temel adımları sağlanabilir. Peki ayağa doğru bir bakım nasıl uygulanır?

Ayak bakımı: evde gözlem

Ayağın ideal bakımı için şu adımlar takip edilmelidir:

  • Bakıma tırnaklarla başlayın — Sağlıklı tırnak yapıları evde doğru tercih edilen bir makasla sağlanabilir. Eğer tırnakların hastalık boyutunda bir sorunu varsa evde bakımını sağlamanız güç olabilir. Bu doğrultuda bir podolog desteği almayı ihmal etmeyin. Sorunsuz bir tırnaktaki kesim düz olarak yapılmalıdır. Bu kesim mantığı tırnak yapısını olası sorunlara karşı güvenli bir yapıda tutar. Tırnakların köşeleri kesilmez, kavis verilmez. Hatalı kesimler yaygın olarak tırnak batması (onychocryptosis) gibi sorunlara zemin hazırlayabilir.
  • Cilt üzerinde devam edin — Cildin temizliğini ılık ve sabunlu suda sağlayın. Eğer varsa kalınlaşma ve döküntüleşmeleri ciltten mümkün olduğunca arındırmaya çalışın. Bunu yaparken ponza ya da topuk taşı gibi materyalleri kullanırken dikkatli olun. Ciltte tahriş oluşturmamaya çalışın. Cildin hassasiyet belirtisi gösteren noktalarında bu işlemden kaçının.
  • Bitirişi yapın — Son olarak ayağın ve parmak aralarının tamamen kurulandığından emin olun. Varsa eğer tırnaklar için besleyici solüsyon ya da yağlar (örneğin çay ağacı yağı) tercih edebilirsiniz. Parmak araları haricinde cilt üzerine de nemlendirici krem desteği sunabilirsiniz. Bakımın bu son adımında imkanınız varsa ayağınızı en az 30 dakika hava alacağı şekilde dinlendirmenizi öneririz.

Ayakta uyguladığınız bakım kadar çorap ve ayakkabı hijyenine de dikkat etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın.

Ayak sorunlarınız ve bakım süreçleriyle ilgili destek almak için 0 (216) 390 99 12 numaralı hattımızdan ya da “Randevu Al” sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazışmak isterseniz “WhatsApp” hattımız da aktiftir!

Sağlıklı günler dileriz. 🌸

Bir yorum yap